Dedurizator pentru apă potabilă

O soluție eficientă pentru dedurizarea apei o reprezintă sistemul de tratare apă cu rășini schimbătoare de ioni. Debitul nominal pentru dedurizator se calculează în funcție de consumul maxim al locuinței sau, mai simplu, funcție de debitul maxim de la rețeaua de apă. Se folosește testul cu găleata de 10 litri și se măsoară timpul de umplere apoi debitul se transformă în mc/h. De ex. 10 litri în 30s înseamnă 20l/min adică 1.2mc/h. Pentru locuința mea (vilă p+e, cu 2 băi) am ales varianta de 1.5 mc/h de la AquaPur. Detalii de cost mai jos.

Legea impune un minim de 5 grade germane pentru duritatea apei însă nu impune un maxim(!). Duritatea apei e strâns legată de concentrația de calciu din apă. Din acest motiv aparatele folosite în casă, mașină spălat vase, mașina spălat haine, centrală termică, instalația de apă, sunt expuse depunerilor de calcar. De asemenea, întreținerea băilor, sticla de duș, baterii de lavoar, chiuvetele, este dificilă, mai ales în cazul unor soții pretențioase. Valorile de duritate a apei in Iași sunt aici. Valori tipice între 10 … 15 grade germane. În cazul fântânilor sau a puțurilor aceste valori sunt mai mari (>30°dH).

  • Investiție:
  • AquaPur Soft18 – 2450 Ron
  • Tester duritate apa – 200 Ron
  • Pastile Sare 50kg – 60 Ron
  • Accesorii montaj – 300 Ron
  • Total ~ 3000 Ron
  • Echipamente achiziționate de la Romstal/Valrom.

După instalare, singurul parametru important de setat pentru sistem este volumul de apă dintre 2 regenerări. Acest volum este dat de raportul capacității ciclice a dedurizatorului și indicatorul de duritate a apei. Capacitatea ciclică este dată în cartea tehnică iar duritatea se determină folosind testul de duritate.

La 5ml de apă-proba se pun 2 picături de Indicator. Apa devine violet. Apoi se adaugă secvențial picături de Titrant până când apa devine albastră. După fiecare picătură de Titrant se agita flaconul cu apă pentru omogenizare. Fiecare picătură indică 1 grad francez = 10 ppm = 0.56 grade germane. În cazul meu 20 picaturi. Calculator aici.

Astfel, volumul de apă între 2 regenerări = Capacitate ciclică / Duritate apă = 54 / 10 GrdGer =~ 6 mc.

Alți parametri ai dedurizatorului: timpul regenerare 1h, consum apa pe ciclu regenerare 180l, consum sare 1.8kg.

Testul de duritate l-am repetat după dedurizator iar rezultatul este <10 ppm (0.56°dH).

%d bloggers like this: